Skip to main content

Uvodno slovo

Slika zaslona 2022-11-15 u 16.17.46.png

Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu je, u suradnji sa Zavodom za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, 20. – 21. svibnja 2022. godine održana Druga međunarodna znanstvena i umjetnička konferencija Suvremene teme u odgoju i obrazovanju (STOO 2) - in memoriam prof. emer. dr. sc. Milanu Matijeviću. Održavanjem konferencije Učiteljski fakultet  je ponovo privukao brojne domaće i strane stručnjake kako bi razmijenili iskustva i prezentirali nove spoznaje iz područja odgoja i obrazovanja.

Sudionici Konferencije mogli su sudjelovati na jednoj od devet sekcija koje pokrivaju teme iz pedagogije/didaktike/inkluzije u odgoju i obrazovanju, edukacijske i razvojne psihologije, filozofije i sociologije odgoja i obrazovanja, metodike nastavnih predmeta, učenja i p(r)oučavanja hrvatskoga jezika, književnosti, dramske i medijske kulture, učenja i p(r)oučavanja stranih jezika, digitalnih obrazovnih tehnologija, kinezioloških paradigmi odgoja i obrazovanja, likovnih i vizualnih umjetnosti/glazbene umjetnosti u odgoju i obrazovanju. Ukupno je prijavljeno 180 sudionika s 140 izlaganja, a u sklopu umjetničkog dijela konferencije mogla se pogledati izložba likovnih radova 17 izlagača iz Hrvatske i inozemstva koji su se predstavili radovima maloga formata izvedenim u različitim medijima. U sklopu konferencije održana su tri plenarna predavanja: P. G. Schrader, Sveučilište u Nevadi, Las Vegas, The Reality of Research in Virtual and Globalizing Worlds; Kenneth Varner, Sveučilište u Nevadi, Las Vegas,  Paving the Way to Glocality: Building the Bridge between the Global and the Local through Culturally Relevant International Engagement in Education; Vladimir Strugar, Zavod za znanstvenoistraživački rad u Bjelovaru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Prinos pismenosti individualnoj i društvenoj dobrobiti: nejednakosti u svjetskom obzoru.

Konferencija STOO2 bila je posvećena prerano preminulom prof. emer. dr. sc. Milanu Matijeviću. Osim zasluga za razvoj Učiteljskog fakulteta, brojnih kolegija koje je uveo na Učiteljski fakultet i znanstvenih projekata koje je proveo, svakako treba istaknuti i njegove zasluge za znanstveni odgoj mladih naraštaja. Utoliko je prof.emer.dr.sc. Milan Matijević ostavio neizbrisiv trag na Učiteljskom fakultetu i hrvatskoj znanosti u cjelini. Do kraja života odlikovala ga je upravo dječja radoznalost znanstvenika i želja da nauči nešto novo. A upravo to je bit koja znanost i pokreće.  Stoga je konferencija STOO2 bila doista prikladno mjesto da se prisjetimo i odamo zasluge njemu kao čovjeku, kolegi, profesoru i znanstveniku.

U ovom Zborniku objedinjeni su radovi s konferencije koji su nakon dvostrukog slijepog recenzentskog postupka ostvarili mogućnost objave. U recenzentskom postupku sudjelovalo je ukupno 103 recenzenta. Zbornik sadrži 77 radova, a autori snose svu odgovornost za sadržaj i jezičnu ispravnost radova. Izjave i stavovi izraženi u radovima isključivo su stavovi autora i ne moraju nužno predstavljati mišljenja i stavove Uredništva i izdavača. U radovima je ponekad vidljiva sličnost pojedinih stavova, ali i značajne razlike u interpretacijama. Međutim, njegovanje pluralizma mišljenja u znanstvenom diskursu je uobičajeno i poželjno, što je poštovano i u ovom zborniku.

Na samom kraju zahvaljujemo na suradnji  Zavodu za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru, svim članovima Programskog i Organizacijskog odbora, urednicima sekcija, recenzentima, tajnicama i tajnicima konferencije, svim izlagačima i studentima volonterima bez kojih održavanje konferencije STOO2, a samim time i objava ovog zbornika ne bi bilo moguća.

prof.dr.sc. Damir Velički

Predsjednik Programskog odbora konferencija STOO2

prof.dr.sc. Mario Dumančić

Predsjednik Organizacijskog odbora konferencije STOO2

Glavni urednici